JUDO U ŠKOLAMA

Projekt ''Judo u školama''

2008. godine stvorena je ideja da se vrijednosti juda približe djeci kroz škole. Stvoren je projekt Judo u škole, koji je djeci za vrijeme produženog boravka pružao mogućnost bavljenja judom bez ikakve naknade.

Projekt je zamišljen u 8 osnovnih škola na području grada Rijeke i PGŽ i kao takav poslan na natječaj HOO-a za lokalni sport. Nedugo zatim projekt je i odobren u vrijednosti od 140.000 kn za koje se nabavio tatami. Time je stvorena osnova za održavanje projekta. Projekt je započeo sa školskom godinom te je na kraju održano i neslužbeno školsko prvenstvo.

 

U narednim godinama neslužbeno školsko prvenstvo okupljalo je sve veći broj djece. 2012.godine Projekt Judo u škole proširen je kao model po cijeloj Hrvatskoj gdje se također započelo sa održavanjem neslužbenim školskim natjecanjima. Za vrijeme Ministra Željka Jovanovića projekt Judo u škole potpisan je i sa Međunarodnom judo federacijom (IJF), u Budimpešti. Nedugo zatim u 2013. godini judo je postao i službeno školski sport i od tada se svake godine održavaju službena školska natjecanja.

 

Od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta Hrvatski judo savez dobio je nagradu za projekt Judo u škole za 2015. godinu kao najbolja inovacija. Projekt je danas postao prepoznatljiv u čitavoj Europi i svijetu. Judo klub “Rijeka“ danas provodi projekt Judo u školama u 10 osnovnih škola te kroz projekt grada Rijeke „RiMove“, u još 7 osnovnih škola. Ukupno je uključeno preko 1000 školske djece.

Projekt je dobio nagradu od Međunarodnog olimpijskog komiteta za najbolju inovaciju u 2015.godini. Također treba napomenuti da je od samog početka u projekt uključeno i znanstveno praćenje koji se kroz različita mjerenja i znanstvene radove, pokazivali utjecaj na djecu.

 

Projekt je tako prezentiran na brojnim znanstvenim konferencijama, te su održana brojna predavanja u drugim sredinama o našem projektu. Brojni gradovi, osnovne škole i konferencije u Hrvatskoj su bili uključeni u prezentacije samog projekta, a uz Hrvatsku projekt “Judo u školama”, također je prezentiran i na Anglia Ruskin University na Cambridgu, seminaru za profesore tjelesnog (PE Teacher), u Japanu na Kodokan Judo Institutu u Tokyu, Univerziteu Chicheesteru (UK), brojnim znanstvenim konferencijama.