VJEŽBANJE KATA

Vježbanje kata u Judo klubu „Rijeka“

U judu postoji 8 službenih kata (Nage no kata, Katame no kata, Kime no kata, Ju no kata, Kodokan goshin jutsu, Koshiki no kata, Itsutsu no kata, Sei Ryoku zenyo Kukumin Taikku no kata). Vježbanje judo kata u klubu odvijalo se uglavnom u pripremi za polaganje majstorskih pojaseva i to uglavnom samo nekoliko.

Prvi seminari za kate održani su 1997.godine u dvorani na Trsatu. Majstor juda i veliki prijatelj našeg kluba, Piero Comino 7.Dan, tada nas je po prvi puta učio i upoznavao sa Nage no katom, Katame no katom, Ju no katom i Kodokan-goshin jutsu.

 

2010. godine u Zagrebu je održan po prvi puta u Europi Kodokan kata seminar. Pod vodstvom vodećih majstora sa Kodokana održani su seminari za sve kate a posljednjeg dana održano je polaganje na kojem su kandidati mogli demonstracijom stečenog znanja pred Kodokan komisijom, dobiti i diplomu koja potvrđuje visoku razinu znanja. Seminar je izazvao veliko zanimanje judaša iz cijele Europe a posjetio ga je i tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Na seminaru su iz našeg kluba polagali:

Zoran Grba (Katame no kata), Žarko i Nikola Marković (Katame no kata), te Slaviša Bradić (Nage no kata, Kodokan Goshin jutsu), koji je jedini položio ispit.
U seriji posjeta Japanu na Kodokan judo institutu, nekoliko puta smo sudjelovali i na Kata seminarima na kojima se osim nadogradnje i stjecanja novih znanja, pred komisijom pristupalo ispitima. Tako su iz našeg kluba, Zoran Grba i Sandra Uršičić položili za Ju no katu, Marijan Kraljević za Nage no katu.

 

Stalnim usavršavanjem razina je postala sve bolja te se 2011. godine po prvi puta u Hrvatskoj, održalo Prvenstvo Hrvatske u katama. Na tom prvom povijesnom prvenstvu nastupilo je samo 4 para ali to je bio tek početak. Već naredne godine broj se popeo na 14 parova, te je nakon toga dosegnuo brojku od 41 para. Riječani su tradicionalno najbolji u katama te su uz veliki broj državnih medalja, osvojili i prvu Europsku medalju za Hrvatsku. Bili su to Zoran Grba i Sandra Uršičić u Ju no kati. Također drugu medalju na Eurospkom kata prvenstvu na Malti osvojili su Katija i Lucija Žunić u Katame no kati, te isti rezultat ponavljaju na Europskom prvenstvu u Kopru 2018. Godine.

Kate su u JK „Rijeka“ uobičajena stvar i već najmlađi članovi vježbaju kate i nastupaju na kata prvenstva kao i borbama. Treba napomenuti da je to sukladno judo ideji Jigora Kana o važnosti vježbanja kata i randori za kvalitetan razvoj juda. Dokaz tome su i naši natjecatelji koji osvajaju državne medalje u katama i borbama. No cilj Kata nisu samo medalje već samo vježbanje uključuje brojne benefite. Uz sve navedeno u Rijeci je započet i prvi međunarodni kata turnir „Croatia Open“, koji je organiziran uz kata seminar pod vodstvom svjetskih majstora i učešće brojnih zemalja.