Organizacija natjecanja

Organizacija judo natjecanja i manifestacija u Rijeci

Do 1996. godine JK “Rijeka“ nije bio često angažiran oko organizacije natjecanja. Uglavnom su to bila neka kola tadašnje Slovenske lige u kojoj je klub nastupao (u to vrijeme Hrvatska nije imala svoju judo ligu dok je Slovenija imala dvije). Posljednje Prvenstvo Hrvatske za seniore koje je održano 1987.godine na Trsatu u organizaciji našeg kluba, završilo je neslavno. Naime zbog loše procjene trajanja prvenstva, predviđeni termin bio je prekratak tako da je prvenstvo prekinuto i nastavljeno u Splitu. Naslov u Novom listu „Bruka na tatamiju“, najbolje sve govori. Treba istaknuti da je zaista i bilo teško sve organizirati jer klub jedini tatami koji je imao za natjecanje bio je slamnati sa presvučenim skajem, dok je ostali morao posuđivati od drugih klubova. No sve se počinje mijenjati od 1996. godine kada klub po prvi puta organizira PH za djevojčice i dječake u Dvorani mladosti na Trsatu. Od tada klub počinje biti organizator brojnih državnih natjecanja. 2003. godine naš klub započinje sa organiziranjem svog turnira „Sveti Vid“, povodom obilježavanja zaštitnika našeg grada. Početak je bio skroman sa samo 104 natjecatelja ali se već sljedeće godine brojka počinje sve više penjati i doći do 500 učesnika. Klub je u organizaciji u sklopu turnira nudio i besplatan smještaj za sve učesnike što je bio poprilični argument za sudjelovanje na turniru.

 

Školska judo natjecanja
JK “Rijeka“ od preseljenja u Dvoranu mladosti aktivno je surađivao sa obližnjim školama te je na inicijativu tadašnjeg tajnika Dragoljuba Pilipovića, održano i jedno neslužbeno školsko natjecanje u OŠ “Vojak“. 2008. godine JK “Rijeka“ započinje sa projektom Slaviše Bradića „Judo u škole“. Projekt je započeo u 8 osnovnih škola u Rijeci i PGŽ uz potporu HOO-a koji je financirao nabavku tatami strunjača. Upravo su tatami strunjače bile ključne za organizaciju sve brojnijih natjecanja u našem gradu. Turnir našeg kluba „Sveti Vid“, povodom zaštitnika našeg grada prvi puta je održan na dva borilišta. Nakon toga svake godine povećanjem broja učesnika te mogućnosti organizacije, turnir je organiziran na čak šest borilišta.

 

U Rijeci su uz judo vezuju i sljedeća natjecanja te manifestacije u judu:

 • Noć borilačkih vještina (više se ne održava)
 • Međunarodni judo turnir „Sveti Vid“
 • Međunarodni kata turnir „Croatia Open“
 • Međužupanijska liga za djecu „Ippon“
 • Županijsko prvenstvo u judu
 • Državna prvenstva u svim uzrasnim kategorijama (djevojčice/dječaci, Ml. kadetkinje /Ml. kadeti, Juniorke/Juniori, Seniorke/Seniori)
 • Kola I Hrvatske judo lige
 • Državno prvenstvo za veterane
 • Državno prvenstvo u katama
 • Europske sveučilišne igre
 • Grand prix

Judo grand prix u Rijeci
2013. godine nakon početka projekta Judo u školama uz podršku ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta te ministra g. Željka Jovanovića, započeli su pregovori sa Međunarodnom judo federacijom (IJF), oko organizacije olimpijskih kvalifikacija kroz seriju svjetskih Grand prix natjecanja. Grad Rijeka na čelu sa gradonačelnikom g. Vojkom Obersnelom, prihvatio je ponudu te se nakon potpisivanja sporazuma između IJF-a i Grada Rijeke, započelo sa pripremama za organizaciju ovog prestižnog natjecanja. Natjecanje je organizirano u Sportskom centru Zamet, uz pomoć Hrvatskog judo saveza, Riječkog sportskog saveza te Međunarodne judo federacije. O veličini događaja govori i podatak o medijskom praćenju tog natjecanja. Grand prix u Rijeci pratilo je 128 televizijskih kuća. Bio je to i jednini Grand prix u Rijeci jer se naredne godine, pa sve do današnjeg dana, to veliko natjecanje održava u Zagrebu. No svakako da je održavanje Grand prix-a u Rijeci položaj juda još više unaprijedilo. Judo je postao tako sport potpuno prepoznat i cijenjen u javnosti.