JAPAN

Posjete Japanu

Nakon Svjetskog kata prvenstva održanog u Kyotu 2013. godine, započeli smo sa organiziranim posjetom Japana svake godine, konkretno Kodokan judo institutu. U odličnoj suradnji svake godine ekipa od 20tak pa do čak 37 članova odlazi u Japan u posjet Kodokan judo institutu. Tijekom posjeta organiziran je programa gdje se svakodnevno održavaju treninzi samo za našu grupu sa najboljim majstorima Kodokana. Uz treninge tradicionalno se obilaze sva značajna mjesta u Japanu vezana za povijest juda kao što je Eisho-ji, budistički hram u kojem je Jigoro Kano po prvi puta započeo sa podučavanjem juda i grob Jigora Kana. Naravno prilika je to da se obiđu i sva turistička mjesta a nekoliko puta se ekipa penjala i na vrh Fuji (3776m). Ti posjeti nisu ostali samo na klupskoj razini već su se uključili i drugi klubovi iz Hrvatske i regije, te su posjeti postali tradicionalni. Službenu notu posjetu daje i redoviti obilazak Kodokanu i našoj ekipi Veleposlanika Hrvatske u Japanu g. Dražena Hrastića, koji se uz posjete Kodokanu ponekad i penje sa nama na vrh Fuji-ja. Također je 2018. godine 40-godišnje prijateljstvo između gradova Kawasakija i Rijeke, unaprijeđeno i na sportskoj razini a prvi sport sa kojim smo započeli tu suradnju je upravo judo. Naša je ekipa službeno posjetila Grad Kawasaki te bila gost Gradske uprave grada Kawasakija gdje smo primljeni u gradskoj vijećnici a nakon toga smo obišli jednu osnovnu školu u kojoj je održan zajednički trening. Japan je tako našem klubu postao tradicija jer se kroz takve posjete uz glavni cilj učenje i usavršavanje juda na samom izvoru njegovog nastanka, svake godine nadograđuje nešto novo što postaje prepoznatljivo i valorizirano od strane našeg grada kao i Hrvatskog judo saveza.

Prvi posjet Japanu 2013 godine

Prvi posjet Japanu 2013 godine

Sa legendom juda Yasuhiro Yamashitom

Jedna od grupa sa predsjednikom Kodokana g. Uemurom

Posjet gradu Kawasakiju

Fuji-san

Fuji jama (3776m)

Sve je počelo prilikom drugog odlaska u Japan kada smo uz planirani ljetni kata seminar na Kodokanu, odlučili preko vikenda koji je bio bez judo aktivnosti, posjetiti najveću planinu u Japanu Fuji jamu ili kako Japanci zovu, Fuji-san.

 

Prvo iskustvo bilo je svakako posebno jer nismo znali što nas sve čeka na putu do planine a još manje na usponu do vrha planine. Išli smo redovnom autobusnom linijom do 5.-te stanice koja se nalazi na 1.800m nadmorske visine i sa koje počinje uspon do vrha. Penjanje nudi veliki broj opcija ovisno o željama i mogućnostima, najveći broj Japanaca koji se penju koriste način da u jednom danu se penju do vrha i odmah spuštaju. Mi smo se odlučili za metodu koju smo kasnije uvijek koristili, a to je da smo se penjali do zadnje ili predzadnje stanice (na cca 3.400m), gdje bi rezervirali smještaj i hranu, probudili se u 04:00 kako bi gledali izlazak Sunca, te nastavili do vrha. Uspon do samog vrha zahtjeva je još najmanje 2-3 sata, ali osjećaj kada ste na vrhu Japana definitivno otklanja sav umor i ispunjava čovjeka pozitivnom energijom i zadovoljstvom. Povratak je svakako jedan od težih dijelova i vrlo je zahtjevan. I tako je uz judo uspon na Fuji san postao jedna od uobičajenih aktivnosti prilikom našeg posjeta Japanu.