Prezentacija rekreativnog programa juda za osobe treće životne dobi

Prezentaciji su nazočili Zdravko Ivanković, pročelnik za sport i tehničku kulturu grada Rijeka, Suzana Janković, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, Leonardo Bressan, predsjednik Judo kluba “Rijeka” i Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.

Rekreacija za osobe treće životne dobi započela je prije nekoliko godina u sklopu sporazuma između grada Rijeke, nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Riječkog sportskog saveza. Program je do sada obuhvaćao organizirane programe na bazenu i Nordijsko hodanje. Novi program koji uključuje vježbanje juda započet je prije nekoliko mjeseci ekspirementalno u sklopu EU projekta “EDJCO”, u kojem su umirovljenici grada Rijeke imali priliku probati vježbati judo prilagođen za njihov uzrast. Na inicijativu Matice umirovljenika s obzirom na veliki interes, danas je započet kontinuirani program ovog vida rekreacije.

Program organiziranog rekreativnog bavljenja judom za starije provodit će se u prostorijama Judo kluba ”Rijeka” na Kantridi. U sklopu programa umirovljenici će učiti osnovne tehnike juda te tehnike ublažavanja padova, a program je u potpunosti besplatan za sudjelovanje.

Program rekreativnog bavljenja judom za starije pokrenut je s ciljem oplemenjivanja već postojećih rekreativnih aktivnosti za starije osobe kao što su nordijsko hodanje i aktivnosti na Bazenima Kantrida. „Cilj nam je da građani svih generacija, od onih najmlađih pa do osoba starije životne dobi budu uključeni u neku sportsku aktivnost i nastavit ćemo dalje s uvođenjem novih sportskih aktivnosti za osobe starije životne dobi“, rekla je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.

Sportsko-rekreacijske aktivnosti za starije osobe zajednički provode Grad Rijeka u suradnji sa Riječkim sportskim savezom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

VELIKI INTERES ZA PRVI POKAZNI TRENING JUDA

Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković istaknuo je činjenicu kako je u Rijeci sve veći broj osoba starije životne dobi. „Ovaj program, kao i brojni drugi sportski programi, pomažu našim starijim sugrađanima da budu u boljoj fizičkoj spremi, ali i općenito doprinose boljoj kvaliteti života i nastavit ćemo takve programe podupirati i dalje“.

Predsjednik Matice umirovljenika Emil Baumgartner istaknuo je veliki interes članova za bavljenje sportskim aktivnostima. „Polaznici ovih programa osjećaju se bolje, zdraviji su i samostalniji. Nastavit ćemo i dalje s promocijom i organizacijom tog tipa aktivnosti i drago mi je što u tome imamo potporu gradskih struktura“, rekao je Baumgartner.